2013. november 16., szombat

# szlovák hadtörténet?

Szlovákia hadtörténete az ókortól napjainkig – hivatalos propagandaanyag Pozsonyból.

 Szlovákia hadtörténetét átfogóan bemutatni kívánó, 2007-ben kiadott kötet angol nyelvű fordítása (Slovakia Military Chronicle) 2009-ben jelent meg a pozsonyi székhelyű Perfekt kiadó, valamint a Szlovák Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként működő Hadtörténeti Intézet közös kiadványaként. A kiadvány főszerkesztője és társszerzője a magyar nyelven kiválóan beszélő Vladimír Segeš, a kilenctagú szerzőgárdát pedig további szlovákiai történészek alkotják, köztük a Szlovák Hadtörténeti Intézet Tudományos Tanácsának elnöke és tagjai. A szerzők név szerint a következők: Vojtech Dangl, Miloslav Čaplovič, Igor Baka, František Cséfalvay, Jan Štaigl, Michal Štefnsky, Alexej Maskalík valamint Imrich Purdek.

Szimplán „B*ZDMEG, ILYEN NINCS“ kategória....  Ha van a pofátlanságnak fokmérője, akkor ennek a könyvnek már veszélyesen a DANGER EXTRA vörös mezős tartományban leng a mutatója... Az már milyen lenne, ha a hadtörténet professzorai nekiülnének megírni a „Harci helikopterek bevetése a második pun-római hadjáratban“ c. klasszikust? Hogy ilyen könyv lehetősége fel sem merül senkiben, akinek ötvenes értéktől jobbra helyezkedik el a IQ-ja? Nem, Szlovákiában, kedves barátom, nem Szlovákiában. Mert itt igen, bevett gyakorlatnak mondható a történelem állandó jelleggel történő felülírása.

És mi? Akiket talán érint? Hogy viseljük? ilyen ordas hazugságokon már nem is háborodunk nagyon fel. Annyira fásultak vagyunk a dolgok után, amik velünk történnek. 1990-töl szépen megtanultuk, hogy nem éri meg ugrálnunk! Értelmiségünk jól belénk verte a formulát: „ne izgassuk a többségiek érzékenységét!“ Boldogan jelentem, ezt az egyet a demokrációból elsajátítottuk. Csak nehogy olyat mondjunk, amivel a szlovákok nem értenének egyet. Pár napja (román segédlettel) loptak egy legendást huszárt maguknak, akkor megjegyeztem, hogy Hadik András lesz a következő. Persze én amolyan keserű túlzásnak gondoltam ám. Hát az élet nem felülírja mindig a  legvadabb fantazmagóriákat is? Ebben a könyvben állítólag már be is bizonyították hogy Hadik szlovák származású volt!

„Maga a könyv igényes kivitelezésű, nagyalakú, keménykötéses, gazdagon illusztrált, jól szerkesztett kiadvány.“  (itt bővebben olvashato hüledezés a témáról)

Ennyi kell is,  a jól tálalt és szépen kicicomázott hazugság mindig jobban eladható mint a kevéssé propagált történelem. Itt tartunk most, és mivel minden egyes ilyen alkotás egyben próbálkozás is, hogy mit lehet még, azt hiszem nem ez a végső fázis.

Az „ősszlovákok királya”  már majdnem olyan hangzás, hogy lehetett is volna ilyen. A valóságot a lehetőségtől nagyon vékony vonal választja el a poszt K.u.K. országokban. Ki mennyire pofátlan, hogy élni tud vele. És ebben nagyon jók a  szlovákok, csehek, románok.

Azt kap mindenki, amit megérdemel... Ha továbbra is ezek a jópofa cserkészek akarunk maradni, csak rajta...