2013. november 16., szombat

# demokrácia

A ´89 utáni eufória elmúltával az emberek nagyon hamar ráéreztek a kapitalizmus lehetőségeire, sokan kerestek szép összegeket azzal hogy az Ausztriába átvitt karton cigi lényegesen többet ért mint nálunk... A profibbak nyugdíjas nénikkel dolgoztak (személyre korlátozott volt az átvihető cigaretta mennyisége).

Az egyik ilyen irányultságú társaság embere Bécsben lebukott, az itthon maradt tagok azon vitatkoztak hogy ki menjen ki az előzetesben tartott ember után, (nevezzük Kovács Istvánnak, de ez nem az ő neve) megérdeklődni a teendőket - a gondot a társalgási szintű német nyelv tudásának hiánya okozta...


Egy ismerősünk felajánlkozott tolmácsnak, ... És bár a társaságnak voltak kétségei, de jobb híján a tolmácsjelöltet és még egy tagot útnak indítottak... (Konkrétan olyan vélemények is elhangzottak, hogy a mester egy szót sem tud németül)

Az elbeszélés szerint a történet hihetetlen fordulatot vett a bécsi fogdában: mert már az az antré, a fogva tartottra történő rákérdezés is legendásra sikeredett (innentől Lomb Kató önkéntes tanítványáé a mikrofon: csak három kifejezés következik a hozzátartozó mozdulatokkal, de baráti társaságban azóta is elég felidézni részletet ebből, hogy guruljunk a röhögéstől):

„Kovács István?” (Kacsintás a mester részéről)
„Cigaretten?” (A lopás egyezménye gesztusa: félköríves kézmozdulat, a végén a zsebben landol a tenyér)
„Capcarapp?”