2012. április 14., szombat

# feszültségek szításáról

Az állampolgársági ellentörvénnyel kapcsolatban április negyedikén Bugár elmondta, hogy bár ez egy nagyon rossz törvény, de ennek ellenére ezt be kell tartani.

"Ha én tudom azt, hogy mondjuk rágyújtok egy olyan étteremben, ahol nem szabad dohányoznom, akkor büntetést fogok kapni ezért, akkor utána már hiába kiabálok, megsértettem a törvényt. Tehát azok, akik annak ellenére, hogy ezt tudják, mégis meglépik, azok lehet, hogy feszültséget akarnak szítani, és erre szállt rá a magyar sajtó, és ez nem jó".

Rosa Parks arról lett híres, hogy 1955-ben a buszvezető utasítása ellenére nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak. A törvény pedig így szólott: Rosa Parks mivel szinesbörü állampolgár vagyol, kötelességed átadni a helyed.

Pont. Így a törvény... Hogy jó volt-e így ez a törvény, ebben a formában, nem tudom.... De Rosa Parksnak nem tetszett. Így gondolta: Ha ilyen törvények vannnak, rá kell mutatni, hogy ezek nem jó törvények... Letartóztatták... És volt aki folháborodott...

Martin Luther King nem jött a dohánymentes étterem (egyébként igen hatásos) hasonlatával, hanem azt mondta: ez a törvény márpedig aljas disznóság és tarthatatlan..., és minden eszközzel harcolni fogok ellene... Velem jöttök-é ebbe a harcba feketék? – így ez a Bugár Bélától picikét nagyobb politikus!!! 
A többi történelem... montgomery-i buszbojkott... a történelem egyik legsikeresebb, faji megkülönböztetés elleni megmozdulásai... Hihetetlen... de ez a törvény már nincs életben az Amerikai Egyesült Államokban... és igen, Martin Luther King nem kotorászott a közös kasszában „lobbi“ címkefelhöt lobogtatva... ennyiben kicsit maradinak tünhet boldoggáavatott bubélánk mellett